Šiuolaikiško tiekimo grandinės vadovo iššūkiai

Tiekimo grandinės vadovai, kurdami efektyviai funkcionuojančius tiekimo grandinės procesus, atlieka svarbų vaidmenį gamybos ir prekybos valdyme. Kaip optimizuoti procesus, kokius sprendimus priimti, kaip sumažinti išlaidas ir padidinti efektyvumą? Tai tik dalis klausimų, kurie kasdien sukasi tiekimo grandinės vadovo mintyse.

Tiekimo grandinės valdymą apima tiek fizinis prekių, produkcijos srauto judėjimas iš vienos vietos į kitą, tiek duomenų ir informacijos kontrolė. Prekių, produktų judėjimas ir operavimas informacija yra vienodai svarbūs. Tiekimo grandinės vadovas yra atsakingas ne tik už darbuotojų atliekamus darbus, atsargų, sandėlio valdymą, bet ir strateginius klausimus, KPI stebėjimą ir rezultatų tobulinimą.

Iššūkiai tiekimo grandinės vadovui

Pagrindinis iššūkis tiekimo grandinės vadovui yra patenkinti gamybos, sandėlio, tiekimo vadovų poreikius ir efektyviai įgyvendinti procesus. Daugelis įmonių, optimizuodamos savo procesus, yra priklausomos nuo tiekimo grandinės duomenų. Tiekimo grandinės vadovo tikslas visą reikalingą informaciją turėti dabar ir čia, o svarbiausias jo iššūkis įvertinti tai, ko nėra sistemoje ir profesionaliai priimti sprendimus. Kompetencijai labai svarbu gebėjimas naudotis nestruktūrizuotais duomenimis.

Kitas dažnai pasitaikantis iššūkis yra išlaidų mažinimas. Mažesnės išlaidos = geresni finansiniai rezultatai? Nuolat reikia galvoti, kaip būtų galima dirbti efektyviau ir optimizuoti gamybos, tiekimo, sandėliavimo procesus. Norint palaikyti efektyvią atsargų kontrolę, daugelis įmonių į tiekimo grandinės veikimą žiūri kaip į pagalbą balansuojant išlaidas. Nors finansų padalinio pirmaeilis prioritetas įprastai būna išlaidų mažinimas, pirkimo komanda, norėdama užtikrinti, kad klientų užsakymai būtų įvykdyti bet kokiu atveju, stengiasi palaikyti pakankamai didelę turimų atsargų apimtį. Tiekimo grandinės vadovui tikrai nėra lengva užduotis išlaikyti aukštą klientams teikiamų paslaugų lygį, kol yra mažinamos išlaidos.

Ilga tiekimo grandinė – tai didėjančios globalizacijos pasekmė. Taigi, trečias esminis iššūkis yra nepriekaištinga tiekimo grandinės elementų tarpusavio sąveika. Jeigu sutrinka ar net visai nutrūksta vienos tiekimo grandinės jungtis, tai gali turėti rimtų neigiamų pasekmių visai įmonės veiklai. Tad tiekimo grandinės vadovo misija yra užtikrinti tolygų, efektyvų jos funkcionavimą ir nuolat galvoti apie procesų gerinimą.

Kaip technologijos gali pasitarnauti tiekimo grandinės vadovo darbe?

Tiekimo grandinės vadovo tikslas yra užtikrinti optimalų informacijos ir medžiagų judėjimą tarp įmonėje veikiančių padalinių, sukuriant aiškią ir veiksmingą tiekimo grandinę. Padaryti tai prioritetiniu tikslu, pasitelkiant tinkamas priemones, šiandien yra gerokai svarbiau nei kada nors  anksčiau.

Skaitmeninės tiekimo grandinės procesai ir įrankiai nuolat tobulėja. Vadovas turi įvertinti ne tik tai, kokios sistemos geriausiai tinka jų įmonės viduje, bet ir tai, ką naudoja jų tiekimo grandinės partneriai, kadangi suderinamumas su tiekėjais, pardavėjais ir klientais yra vienodai svarbūs.

Viena iš esminių tiekimo grandinės vadovo užduočių yra atsargų valdymas ir optimizavimas. Įmonės  veikla gali būti sėkminga tik tuo atveju, jeigu atitinkami produktai ir medžiagos yra reikiamose vietose reikiamu metu ir jų kokybė yra tinkama. Tokie procesai, kaip antai gamybos pareikalavimų prognozavimas, atsargų valdymas, atsargų papildymo vykdymas arba skaitmeninis automatizavimas, yra ypač svarbūs norint padidinti atsargų efektyvumą.

Šiuolaikiškam vadovui beveik neįmanoma pasiekti užsibrėžtų tikslų ir taip padidinti pridėtinę vertę kompanijai be modernios procesų valdymo sistemos. Rinkti informaciją, ją analizuoti ir priimti atitinkamus sprendimus (visada turėti optimalų prekių kiekį sandėlyje, užtikrinti patikimą prekių pristatymą sau ir tinkamą prekių pristatymą klientams, vengti perteklinių atsargų), pasitelkiant modernią valdymo sistemą ir derinti turimus duomenis su nestrūkturizuotais – toks yra šiuolaikiško tiekimo grandinės vadovo uždavinys.


IEŠKOTE  SISTEMOS MODERNIAM TIEKIMO GRANDINĖS VALDYMUI?

Susisiekite su mumis! Patarsime, atsakysime į rūpimus klausimus ir papasakosime apie efektyvų tiekimo grandinės skaitmenizavimą.
klausk@softera.lt | +370 620 93555